Voiko elämästä nauttia jos haluaa myös säästää rahaa?

Koetko, että säästäminen rajoittaa elämästä nauttimista? Tuntuuko siltä, että nyt et jaksa vielä säästää, koska voit tehdä sen kun olet vanhempi?

 

Olisi hyvä opetella säästämään jo nuorena, jotta tili ei näytä ikinä nollaa kuun lopussa. Säästämisen tarkoitus ei kuitenkaan mielestäni ole se, että alkaa pihistelemään ihan kaikesta ja metsästämään vain tarjouksia ja kokemaan huonoa omatuntoa jos ostaa jotain. Säästämisen ei tarvitse myöskään rajoittaa elämää, koska voit laittaa eri summia säästöön eri elämäntilanteissa. Jos nyt on huono rahatilanne, laita edes 10€/kk säästöön. Jos taas vähän parempi tilanne, niin laita 20€ tai 50€.

 

Kuinka paljon elämänlaatusi alenisi, jos säästäisit 20€/kk?

 

(Asia erikseen, sitten jos on oikeasti huono taloudellinen tilanne, eikä selviä laskuista ja vuokrasta.)

 

Säästämisen ydin on mielestäni se, että säästät niistä turhista asioista, että sulla olisi säästetyillä rahoilla varaa tehdä jotain tosi siistii! (+ osa säästöistä sijoituksiin, että sulla on turvallinen olo ja varaa tehdä myöhemminkin siistejä juttuja)

 

Esim. Yks asia mihin ihmisillä menee paljon rahaa on ruoka, ja se on myös sellanen kulu johon pystyy vaikuttaa ite tosi paljon! Me kokataan aina avopuolison kanssa kotona ja käydään ulkona syömässä harvoin. Tällä tavoin rahaa säästyy ja syödään terveellisemmin. Tämä on yksi monista syistä, minkä takia meillä on rahaa matkustella, vaikka tässä vuosien aikana meidän yhteenlasketut tulot ovat olleet vain 10 000-30 000€/v välillä. Tällä hetkellä ollaan myös täyspäiväisiä opiskelijoita. Kesällä 2016 oltiin Aasiassa 6 viikkoa, kesällä 2017 oltiin 4 viikkoa roadtripillä Euroopassa ja kesällä 2018 tehtiin roadtrip Suomesta Norjaan. Tavoite ei ole siis vain säästää ja kuolla vanhana vielä ne säästetyt rahat pankkitilillä. Kyllä niillä rahoilla kannattaa tehdä jotain ja hankkia kivoja muistoja.

Eri asiat tietenkin tuovat eri ihmisille iloa. Sen vuoksi sun pitääkin miettiä, että mitkä on ne ”turhat” asiat mihin sä käytät rahaa ja mitä haluaisit mielummin tehdä niillä rahoilla? Sulle kokkaaminen voi olla ihan hirveetä ja rakastat käydä ravintoloissa syömässä. Se on ihan okei, kunhan tiedostat sen, että hei sulla menee paljon rahaa ravintoloihin. Yritä sitten miettiä olisko sulla jotain muita kuluja, mistä voisit säästää?

 

Pointtina koko postauksessa:

  • Voit nauttia elämästä vaikka säästät
  • Säästä sopiva summa elämäntilanteesta riippuen
  • Karsi turhista menoista ja käytä rahaa niihin siisteihin juttuihin

 

Ja kannattaa todellakin alkaa säästämään ja sijoittamaan nuorena, lue TÄSTÄ miks!

 

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *