Opiskelija nostatko opintolainaa?

Oletko korkeakouluopiskelija ja mietit otatko opintolainaa? Olethan kuullut Kelan opintolainahyvityksestä?

 

Jos olet aloittanut ensimmäisen korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, niin voit saada opintolainahyvityksen. Se tarkoittaa, että Kela maksaa 40% opintolainastasi, jos valmistut määräajassa. Sinun pitää olla nostanut vähintään 2500e opintolainaa ja hyvitykselle on enimmäismäärät, jotka riippuvat tutkintosi laajuudesta.

Olen itse ottanut opintolainaa, vaikka en saakkaan hyvitystä. En tarvitse koko opintolainaa elämiseen, vaan pärjään opintotuilla ja muilla tuloilla. Jos et siis tarvitse opintolainaa, niin voit miettiä, jos hyödyntäisit sen säästämällä tai sijoittamalla sen. Voit myös laittaa sen ASP-tilille. Esim. nostat opintolainaa 10 000e, maksat takaisin vain 7000e, koska Kela maksaa 3000e. Tällä Kelan laskurilla voit laskea tarkemmin hyvityksen määrän. Lainalle tulee tietenkin myös korkoa, jonka vuoksi kannattaa alkaa maksamaan opintolainaa pois valmistumisen jälkeen.

 

Seuraavaksi näytän 3 vaihtoehtoa, miten opintolainan voi säästää tai sijoittaa.

(Muista, että useimmiten sijoituksien tuottoa ei pysty arvioimaan. Näissä laskelmissa on käytetty 6% vuosituottoa. Aina on myös olemassa riski, että voit menettää rahojasi.)

 

# 1 Säästö
 • Nostat opintolainaa 12 800e ja laitat sen säästötilille
 • Opintojen jälkeen maksat säästötilillä olleet opintolainat
 • Kela maksaa 4120e
 • Sinulle jää voittoa 4120e (miinus korot ja muut pienet kulut)
# 2 Sijoitus
 • Nostat opintolainaa 12 800€ (kuvitellaan, että sijoitat koko summan kerralla)
 • Saat 6% vuosituoton sijoittamallesi opintolainalle
 • Myyt sijoituksesi 3 vuoden jälkeen kun olet valmistunut ja saat 15 317€ (miinus pääomavero 30% eli verojen jälkeen 14562€)
 • Maksat oman osuuden opintolainasta pois
 • Kela maksaa 4120e
 • Sinulle jää voittoa 5882€ (miinus korot ja muut pienet kulut)
# 3 Pitkäaikainen sijoitus
 • Nostat opintolainaa 12 800€ (kuvitellaan, että sijoitat koko summan kerralla)
 • Saat 6% tuoton sijoittamallesi opintolainalle
 • Pidät sijoituksesi 20 vuotta
 • Maksat opintolainan pois valmistumisen jälkeen tekemällä töitä
 • Kela maksaa 4120e
 • Maksat itse 8680€, eli vaikka 4 vuoden ajan maksat 180e/kk (plus korot ja muut pienet kulut)
 • Sijoittamasi opintolaina on 20 vuoden jälkeen 42 370€ (miinus pääomavero 30% eli verojen jälkeen 33499€)
 • Sinulle jää voittoa 24819€ (miinus korot ja muut pienet kulut)

 

Viimeisessä vaihtoehdossa tuotto on suurin, koska tapahtuu korkoa korolle ilmiö.

Kannattaa siis sijoittaa pitkällä tähtäimellä. Katso tämä postaus lukeaksesi lisää koron korosta.

 

Oma esimerkki opintolainasta: En saa opintolainahyvitystä, sillä olen aiemmin jo aloittanut korkeakouluopinnot, mitkä jäivät kesken. Nostan nyt kuitenkin kaikki mahdolliset opintolainat, koska haluan sijoittaa ne. Laitan joka kuukausi Nordnetin Superrahastoon tietyn summan ja sen lisäksi ostan muutaman kerran vuodessa osakkeita. Pidän myös puskurirahastoa (=säästötili yllättäville menoille), jossa on tällä hetkellä monen kuukauden menoihin rahaa, jos tulot yhtäkkiä loppuisivat. Puskurirahasto tuo turvaa ja vapautta mun elämään.

 

On olemassa paljon eri vaihtoehtoja, miten sijoittaa opintolaina, mutta tämän postauksen tarkoitus oli herätellä ajatuksia että laina ei ole aina pahasta, jos sillä voi tehdä enemmän rahaa.

 

Suosittelen siis nostamaan opintolainaa ja sijoittamaan sen pitkällä tähtäimellä. Lainan ottaminen kuitenkin edellyttää, että osaa hallita rahojaan eikä mene tuhlaamaan opintolainaa muihin juttuihin. Jos ei osaa säästää ja tuhlaa paljon rahaa, niin siinä tapauksessa on parempi olla ottamatta lainaa, jos pärjää opiskelijana ilman lainaa. Tarkoitus ei ole turhaan kerryttää opintolainaa, joka täytyy kuitenkin maksaa pois.

Mikä kolmesta vaihtoehdosta sopisi sulle parhaiten?

 

*Teksti sisältää affiliate-markkinointia*

Related Post

2 Replies to “Opiskelija nostatko opintolainaa?

 1. Ensimmäinen vaihtoehto houkuttelisi, sillä haluaisin hyötyä opintolainasta mahdollisimman riskittömästi. Mietin juuri, että nostaisin opintolainaa ja laittaisin sen esim. bank norwegianiin. Paljonko lainaa kannattaisi nostaa yhteensä? Sitähän voi nostaa nykyään 650 €/kk.

  1. Kannattaa miettiä paljon itse uskaltaa sitä lainaa ottaa ja tietenkin tarkistaa mikä on se enimmäismäärä mille summalle voi saada hyvitystä. Täältä https://www.kela.fi/opintolainahyvitys-maara-ja-maksaminen löytyy enemmän tietoa, mutta esim. 210op laajuisen koulutuksen suorittaneelle huomioitavan lainan enimmäismäärä on 12800e, josta 4120e on opintolainahyvityksen enimmäismäärä. Ja omalla vastuulla tämä koko kikkailu. Toivottavasti sait selkeyttä kysymykseesi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *