Miten hallita omaa rahankäyttöä ja oppia säästämään?

Paljonko sulla menee rahaa kuukaudessa ruokaan? Entä laskuihin? Entä harrastuksiin?

 

Jos et tiedä paljon sulla menee rahaa kuukaudessa, niin säästäminen tulee olemaan vaikeata. Laskemalla omat menosi, tiedät kuinka paljon pystyt säästämään tuloistasi.

 

Ensimmäinen askel hallita rahaa on tietää omat menot!

 

Alkuvuonna 2017 kiinnostuin rahanhallinnasta, ja halusin tietää tarkalleen kuinka paljon meillä menee avopuolison kanssa rahaa kuukaudessa. Menin verkkopankkiin ja otin muutaman edellisen kuukauden tiliotteet, ja kirjasin ne ylös. (Teen myöhemmin postauksen eri ohjelmista ja sovelluksista mihin voi laittaa menot ja tulot). Luulin tietäväni suunnilleen mun ja avopuolisoni menot. Yllätyin kuitenkin, miten olin arvioinut esim. ruokamenot yläkanttiin ja laskut alakanttiin. Jokainen kuukausi on tietenkin erilainen, joten menot eivät ole aina samat ja joskus voi olla satojen eurojen heittoja.

 

Menojen merkkaaminen on vähentänyt stressiäni ja saanut oloni turvallisemmaksi.

 

Tiedän aina paljon meillä on ollut menoja, ja jos joku kuukausi rahaa on mennyt normaalia vähemmän, niin voimme hyvillä mielin palkita itsemme ostamalla jotain kivaa tai käymällä ravintolassa syömässä.

Esim. Meillä menee avopuolisoni kanssa ruokakauppaan n. 350-400e/kk (sisältäen wc-paperit ja pesuaineet) ja lähikauppamme on Alepa.

 

Kun tiedät PALJON sulla menee rahaa kuukaudessa ja MIHIN se menee, voit alkaa säästämään rahaa helposti. Tulet huomaamaan, että sinulla menee joihinkin asioihin enemmän rahaa kun luulit. Voit aloittaa säästämään vaikka vain 20 eurolla kuukaudessa ja pikkuhiljaa nostaa summaa. Kunhan vain aloitat NYT, etkä joku päivä :)

Muista, että jos päätät säästää tietyn summan kuukaudessa, niin laita se raha säästöön heti kun palkka tulee tilille. Yritä myös keksiä keino, miten et saisi säästössä olevia rahoja heti napin painalluksella takaisin käyttötilille.

Mieti myös mikä motivoi sua säästämään? Jollekin se on lomamatka ja jollekin oma asunto. Sulla voi olla samaan aikaan monia eri syitä säästää ja se on hyvä juttu vain. Ilman mitään konkreettista säästökohdetta voi olla vaikeata ja turhauttavaa säästää.

 

Kerro kommenteissa, mikä motivoi sua säästämään tai miten olet oppinut hallitsemaan rahaa paremmin?

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *