Milloin kannattaa alkaa sijoittamaan?

Kiinnostaako sua sijoittaminen, mutta mietit milloin kannattaa alkaa sijoittamaan? Yritätkö odottaa oikeaa elämäntilannetta tai että maailmantalous näyttää vakaalta?

 

Sijoittamisen aloittaminen on se vaikein askel. Voit ensin laskea kuukausittaiset menosi ja miettiä, kuinka paljon voit laittaa säästöön tai sijoituksiin. Joillekin se on 20€/kk ja joillekin 200€/kk. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa heti ja alkuun pääsee jo 15€/kk. Voit sijoittaa moniin eri asioihin, mutta aloittelijalle helpointa on aloittaa rahastoista ja sitten siirtyä osakkeisiin. Joillekin asuntosijoittaminen on se mieluisin juttu. Tässä postauksessa puhutaan rahastoihin ja osakkeisiin sijoittamisesta.

 

Oikea aika alkaa sijoittamaan on NYT, jos pystyt laittamaan sivuun joka kuukausi edes 15€.

 

Esim.

  • Sinä alat sijoittamaan 25 vuotiaana ja 25-50 ikävuosien aikana sijoitat vain 40€/kk ja 50 vuotiaana alat sijoittamaan 200€/kk.
  • Serkkusi on päättänyt myös säästää saman verran kuukausittain kuin sinä, mutta hän ei halua sijoittaa niitä rahoja, vaan pitää ne pankkitilillä.
  • Kaverisi havahtuu sijoittamiseen vasta paljon myöhemmin ja alkaa 50 vuotiaana sijoittamaan 200€/kk.

Katsotaan miltä tilanne näyttää 65 vuotiaana! (Laskelmissa käytetty 5% vuosituottoa)

 

Sinulla sijoituksissa:
50 vuotiaana: 23 920€
65 vuotiaana: 104 240€
(Laitettu rahaa sijoituksiin yhteensä: 48 000€)

 

Kaverillasi sijoituksissa:
50 vuotiaana: 0€
65 vuotiaana: 53 680€
(Laitettu rahaa sijoituksiin yhteensä: 36 000€)

 

Serkkullasi säästössä:
50 vuotiaana: 12 000€
65 vuotiaana: 48 000€
(Laitettu rahaa säästöön yhteensä: 48 000€)

 

 

diagrammi sijoittaminen

 

TULOS:

Sulla on 50 560€ enemmän rahaa kuin kaverillasi, vaikka oot laittanut sijoituksiin vain 12 000€ enemmän rahaa elämäsi aikana. Serkullasi taas on 56 240€ vähemmän rahaa, vaikka laitoitte tismalleen saman verran rahaa sivuun vuosien varrella! Kannattaa aloittaa sijoittaminen heti kun vaan mahdollista, eli just NYT.

 

Muista, että sijoitetun rahan määrä ei ole se tärkein juttu alussa. Tärkeintä on tehdä sijoittamisesta rutiinihommaa, eli aina kun palkka tulee tilille niin laitat tietyn summan sijoituksiin. Voit jopa automatisoida mm. rahastoon sijoittamisen niin, että tililtä lähtee joka kuukausi rahastoon tietty summa. (Ohjeet tässä automatisointiin). Helppoa, eikö?

 

(Maailmantalous tietenkin vaikuttaa sijoituksiesi arvoon. Jos tulee pörssiromahdus niin sijoituksiesi arvo voi tippua paljonkin. Jos tarkoituksesi on kuitenkin sijoittaa pitkällä tähtäimellä, niin tästä ei tarvitse panikoida. Aina kun tulee pörssiromahdus, niin kannattaa vain jatkaa sijoittamista samalla tavalla kuin aiemmin tai jopa sijoittaa enemmän kuin aiemmin. Paras aika ostaa on juuri silloin kun kurssit ovat matalalla.)

 

Esim. Ostat Nokian osakkeita 1000 eurolla ja yhden osakkeen hinta olisi vaikka 5€. Saat 1000 eurolla 200 kappaletta osakkeita. Sitten tulee pörssiromahdus ja yhden osakkeen arvo tippuu 2 euroon. Sijoituksesi arvo on nyt vain 400€, vaikka aiemmin se oli 1000€.

Nyt ei useimmissa tapauksissa kannata myydä osakkeita pois, koska jäät tappiolle! (Asia erikseen, jos yrityksellä menee tosi huonosti, etkä usko, että tulevaisuudessa se tulee menestymään).

Nyt kannattaa joko ostaa osakkeita lisää tai vain odottaa. Jos ostat taas lisää 1000€ osakkeita (2€/kpl) niin saat 500kpl osakkeita eli sulla olisi nyt yhteensä 700kpl. Sitten odotat, että kurssit nousevat ja osakkeen hinta on taas 5€. Jos myyt nyt kaikki 700kpl osakkeitasi, niin saat myynneistä rahaa 3500€ ja olet laittanut omaa rahaa siis vain 2000€. Eli tuottoa on tullut 1500€!

osakkeet

 

Aloita rohkeasti sijoittamaan nyt! Voit aloittaa rahastoista ja sen jälkeen tutustua osakesijoittamiseen. Vaikka sijoittamisessa mikään ei ole 100% varmaa ja sijoittamiseen liittyy paljon riskejä, niin riskin ottaminen kannattaa. Muista myös, että sijoita vain rahaa, jota et ”tarvitse”. Eli maailma ei kaatuisi siihen, jos sijoituksiesi arvo tippuisi.

 

Älä siis viivyttele aloittamisen kanssa ja aloita nyt! Säästän itse kuukausittain Nordnetin superrahastoihin ja 1-2krt vuodessa osakkeisiin. Nordnetiin myös saa tunnukset nopeasti tehtyä verkkopankkitunnuksilla. (Katso postaus, miten avaat tilin Nordnetiin.)

 

P.S. Opi sijoittamisen perusteet Oikotie sijoittamiseen e-kirjan avulla >>

 

Katso myös nämä hyödylliset postaukset:
>> Miten aloittaa sijoittaminen? <<
>> Paljonko pitäisi säästää kuukaudessa? <<

 

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *