Miksi pitäisi laskea omat menot?

Tiedätkö mihin sun rahat menee joka kuukausi? Pitäisikö omaa taloutta budjetoida?

 

Vaurastumisen yksi tärkeimpiä askeleita on laskea omat menot. Eli kirjaat ylös ihan kaiken mitä ostat. Tähän on apuna erilaisia sovelluksia ja ohjelmia. Myös Excel käy tai ihan vain paperi ja kynä.

  1. Ota tiliote esille
  2. Listaa jokainen tilitapahtuma ylös joko sovellukseen, ohjelmaan tai paperille
  3. Voit myös laskea tulosi, jos sulla on monia eri tulonlähteitä

 

Oma esimerkki:

Katson tiliotteelta tilitapahtumat ja listaan ne ylös. Olen käyttänyt aiemmin MoneyLover sovellusta puhelimessa, mutta nyt aloin käyttämään Pennoa (https://penno.fi/). Pennossa pystyt lisäämään tuloja ja menoja ja järjestelemään ne eri kategorioihin. Voit myös budjetoida, eli suunnitella tulevat tulot ja menot. Pennoon rekisteröityminen käy helposti ja nopeasti ja pääset heti käyttämään sitä. Suosittelen!

 

miten budjetoida omaa taloutta
Budjetointisivu Pennossa

 

Miksi on tärkeää seurata omia menoja?

Olen sitä mieltä, että omien menojen seuraaminen edistää huomattavasti varallisuuden kerryttämistä. Kun lasket menosi, näet heti jos tiettyyn asiaan menee yllättävän paljon rahaa. Kun huomaat asian, voit tehdä asiaan muutoksen. Voit ajatella, ettei sulla ole laittaa 20e/kk säästöön tai sijoituksiin, mutta kun olet laskenut menosi, huomaat ehkä että jonkun asian voisi jättää ostamatta tai ostaa halvemman version siitä.

Olen itse huomannut, että ruokakauppaan menee joka kuukausi melkein sama summa, mutta pystyisin saamaan ruokamenot alemmaksi jos haluaisin. En kuitenkaan halua tinkiä ruoasta liikaa. Kesällä taas tulee tehtyä vapaa-ajalla enemmän asioita ja rahaa kuluu paljon normaalia enemmän esim. kahviloihin ja tapahtumiin. En kuitenkaan koe huonoa omatuntoa siitä, että käytän kesällä enemmän rahaa ”turhuuksiin”, koska nautin niistä asioista, joita teen. Saan mielenrauhan siitä, että tiedän tarkalleen paljon käytin rahaa ja mihin asiaan.

 

Se ei haittaa, että käytät rahaa. Se haittaa, jos et tiedä mihin käytät rahat.

 

Suosittelen listaamaan vähintään 2kk-3kk menot, koska jokainen kuukausi on erilainen. Ota myös huomioon, että kesällä menot ovat erilaiset kuin vaikka joulun aikaan. Sen vuoksi olisi hyvä, että otat pari erilaista kuukautta mukaan listaasi. Helpointa menojen seuraaminen kuitenkin on, kun teet sen esim. viikottain. Aloita nyt listaamalla edellisen kuukauden kaikki menot ja ensi kuussa voit aloittaa niin, että joka sunnuntai listaat menneen viikon menot.

 

Eli ota nyt tiliote verkkopankista ja täytä Pennoon menosi. Tee tämä nyt ja ylläty tuloksista!

 

Voit myös tehdä tästä jännempää arvioimalla eka paperille, että kuinka paljon luulet sulla menevän rahaa tiettyihin kategorioihin esim. asuminen, ruoka, vakuutukset?

 

P.S. Ootko jo tilannut ilmaisen 4+1 askelta oppaan? Saat sen TÄSTÄ.

 

Katso myös nämä hyödylliset postaukset:
>> Korkoa korolle esimerkkejä <<
>> Miten aloittaa sijoittaminen? <<

 

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *