Mihin sijoittaa ensimmäiseksi?

Oletko päättänyt alkaa sijoittamaan, mutta et tiedä mihin sijoittaisit ensimmäiseksi? Mietitkö kannattaako sun sijoittaa rahastoihin tai osakkeisiin?

 

Mihin sijoittaa ensimmäiseksi?

Aloittelijan on helppo aloittaa rahastoista. Miksi? Koska rahastoissa toteutuu hajauttaminen. Eli rahasto sisältää erilaisia sijoituksia, joten laittamalla rahaa rahastoon, sijoitat kerralla moneen eri kohteeseen. (Esim. Nordnetin Suomi Superrahasto sisältää 25 eri yhtiön osakkeita). Hajauttamisen lisäksi yksi rahastojen eduista on se, että voit ostaa rahasto-osuuksia jo 15 eurolla, eli et tarvitse isoja summia rahaa sijoittaaksesi.

Tarkasta kuitenkin rahaston kulut, ennen kuin sijoitat mihinkään. Kulut voivat olla niin isot, että mahdollinen tuottosi menee kuluihin, etkä jää yhtään voitolle.

 

Kannattaako aloittelijan sijoittaa osakkeisiin?

Osakkeisiin voi sijoittaa joko rahaston kautta tai suorilla osakeostoilla. Voit ehdottomasti sijoittaa suoriin osakkeisiin, vaikka olet ihan aloittelija, mutta se vaatii vähän enemmän perehtymistä. Kun sijoitat suoriin osakkeisiin, sun pitää valita joku yhtiö, johon haluat sijoittaa. Olisi hyvä, että luet yhtiön talousluvut ja otat selvää yhtiön tulevaisuuden suunnitelmista. Osakkeita ei myöskään kannata ostaa ihan pikkusummilla toisin kuin rahasto-osuuksia. Miksi sijoittaa osakkeisiin? Mahdollisuus isompiin tuottoihin kuin rahastoissa ja sen lisäksi jotkut yhtiöt maksavat osinkoja vuosittain.

 

Mihin rahastoon tai mihin yhtiöön sijoittaisin?

Se sijoittamisessa onkin vaikeeta! Aina ei voi tietää meneekö omat rahat hyvään vai huonoon sijoituskohteeseen. Tee sijoituspäätöksesi itse, mutta voit tietenkin lukea foorumeilta keskusteluja ja kysellä kavereilta, mihin he sijoittavat.

 

Kun olet tutustunut rahasto- ja osakesijoittamiseen, voit alkaa tutkimaan muitakin sijoituslajeja.

 

Onko jokin muu tapa alkaa sijoittamaan?

Sijoittaa voi monella eri tavalla. Tällä hetkellä asuntosijoittaminen on suosittua ja se voikin olla joillekin se mieluisin vaihtoehto. Joistakin tulee taas vahingossa asuntosijoittajia, kun he ostavat uuden asuntoon ja laittavat vanhan asunnon vuokralle. Asuntosijoittaminen on kuitenkin erilaista kuin rahastoon tai osakkeisiin sijoittaminen. Jos olet kiinnostunut asuntosijoittamisesta, niin esim. asuntosalkunrakentaja sivustolta löytyy paljon tietoa.

 

Mitä itse tein alussa?

Itse aloitin sijoittamisen ostamalla rahasto-osuuksia Nordnetin Superrahastoista. Miksi? Koska näissä Superrahastoissa ei ole mitään kuluja. Tämä tuntui turvalliselta vaihtoehdolta verrattuna rahastoon, jossa on esim. merkintäpalkkiot ja hallinnointikulut. Kokeilin ensin laittamalla 50e ja huomasin, että ei se sijoittaminen olekaan vaikeeta. Sen jälkeen olen sijoittanut kuukausittain tähän rahastoon 50e-100e. Musta tuntuu, että ihan äsken aloitin sijoittamisen, mutta siitä on kohta jo 2 vuotta. Sinne rahastoonkin on kertynyt kiva summa tässä ajassa.

 

Haluun vielä sanoo sen, että sun ei tarvii tietää ihan kaikkea sijoittamisesta! Mutta opettele perusasiat, sun pitää kuitenkin ymmärtää mihin oot laittamassa sun rahoja. Sä voit sijoittaa vaikka loppuelämäsi vain rahastoihin, eikä sun tarvitse miettiä edes suoria osakkeita. Tai toisinpäin, eli sijoitat vain suoriin osakkeisiin, jos rahastot eivät kiinnosta. Muista myös, että rahastoissa on pienempi riski, mutta myös pienemmät tuotot. Osakkeissa suurempi riski ja suuremmat tuotot. Millaisiin riskeihin sä oot valmis?

 

Onko sijoittaminen vielä ihan hepreaa?

Oon kirjoittanut e-kirjan nimeltä Oikotie sijoittamiseen. Kirja on tarkoitettu juuri sulle, kuka oot kiinnostunut sijoittamisesta, mutta et tiedä mistä ihmeestä aloittaa tai et vielä ymmärrä ihan kaikkea. Kerron e-kirjassa mm. sijoituslajeista, riskeistä, kuluista ja verotuksesta.

Lue lisää täältä >>

 

*Teksti sisältää affiliate-markkinointia*

Related Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *